The Economist’ten Rusya – Ukrayna Savaşı haritası: Türkiye tarafsız
Rusya ile Ukrayna arasında geçen yıl şubat ayında başlayan çatışmalarda şu anda ateşkes sağlanamadı.
Bazı ülkeler Rusya’yı desteklerken, diğerleri Batı yanlısı bir duruş sergiliyor. Kendini tarafsız olarak konumlandıranlar da var.
Ukrayna’da kim hangi tarafta?
Economist dergisi, “Rusya’nın destekçileri kimler?” başlıklı incelemesinde konuyu ele aldı. Rusya’yı savaş nedeniyle aktif olarak kınayan ülke sayısının bir yıl öncesine göre azaldığı belirtildi.
Birçok ülkenin Rusya’dan yana tavır aldığı ve savaşa açıkça destek vermeseler de Rusya ile dost ülkeler oldukları kaydedildi.
Moskova’yı destekleyen veya meyledenlerin ortasında Çin, İran, Myanmar, Güney Afrika, Burkina Faso, Mali, Venezuela, Küba ve Nikaragua’nın olduğu bildirildi.
türkiye tarafsız
Türkiye’nin devam eden savaşta tarafsız konumda olduğu ifade edilerek, şöyle denildi:
Tarafsız kalan Türkiye, Rusya ile ticaretini artırdı. Ayrıca Ukrayna’ya füze taşıyan insansız hava araçlarından roketlere ve top mermilerine kadar silahlar sağladı.
Kılıçdaroğlu: Ukrayna’nın yanında olmalıyız
Bu detay, 6’lılar tablosunun cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçen yıl yaptığı açıklamayı akıllara getirdi:
Rusya ile ekonomik çıkarlarımız var. Ekonomik çıkarlarımızı sürdüreceğiz. Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna’nın yanında yer almamız gerektiğini düşünüyoruz.
Haritada kırmızı renk, Rusya’ya yönelik eğilimi ve Rusya’yı güçlendirmeyi, mavi taraf ise Batı yanlısı ve Rusya’yı kınayanları temsil ediyor.
Çin detayı
Güney Afrika gibi bazı ülkeler başlangıçta tarafsızdı; Botswana gibi ülkelerin Batı odaklı olmaktan uzaklaştıkları belirtildi.
Tutumu merak edilen bir diğer ülke olan Çin’in Rusya’ya meyletmeye devam ettiği hatırlatıldı:
“Shi, çatışmayı kendi avantajına kullanmaya odaklandı”
Ancak Çin’in lideri Xi Jinping, savaş çabaları için anlamlı bir temel sağlamak yerine, öncelikle Batı’yı dürtmeye ve çatışmayı kendi avantajına kullanmaya odaklanmış görünüyor.
Xi şimdiye kadar Rusya’nın silah ve asker tedariki konusunda yardım tekliflerini reddetmişti. Tarafsız olarak sınıflandırılan Hindistan da taraf seçmeye zorlanmaktansa ticaret anlaşmalarından yararlanmaya daha istekli.
“Batı ile rekabet etme ihtimalleri yok”
Yalnızca Beyaz Rusya, İran ve Kuzey Kore Kremlin’e “fiilen silah sağladı”.
Çin hariç, Putin’in “dostlarının” Batı’nın Ukrayna’ya kaynak sağlama kapasitesiyle rekabet etmesinin pek olası olmadığı paylaşıldı:
“Rusya destek kazandı ama bu dostlukların içi boş”
Yalnızca ABD, işgalden bu yana 33 milyar doların üzerinde eğitim ve ekipman sağladı. Eylül prestijine kadar, yaklaşık 50 başka ülke 13 milyar dolardan fazla güvenlik yardımı sağladı veya taahhüt etti.
Kağıt üzerinde, Rusya geçen yıl endişe verici miktarda takviye kazandı. Ancak pratikte bu arkadaşlıklar boş görünüyor.